Ruhaipari szakképzéshez ajánlott CAD programok

ruhaipari

A divatszabó (korábban: női szabó) szakképesítés Szakmai és Vizsgakövetelményények teljesítéséhez, a DIVATTECH által ajánlott (nem kötelező), oktatási célra megfelelő szoftverek

1. A ruhaipari gyártmánytervezés és gyártás-előkészítés folyamatainak számítógépes tervező programokkal való készítésének elsajátítása. A számítógépes gyártás-előkészítő programok, gépek, berendezések, eszközök használatának, kezelésének ismerete, alkalmazása.

Programfekadatok

  • Ruházati termékek alkatrészeinek számítógépes feldolgozása.
  • Felfektetési rajzkészítés.
  • Adott gyártmányok különböző tulajdonságú alapanyagokra való felfektetésének tervezése változó tételek mellett (egy méretnagyság, több méretnagyság, több modell, szekciós felfektetés).
  • Anyagtípusok: egyszínű, kockás, csíkos, irányított mintás, egyirányú mintás.
  • Felfektetési rajz dokumentálása.
  • Felfektetés kirajzoltatása rajzoló berendezéssel vagy nyomtatóval.
  • Méretarányos kicsinyítés és eredeti méretnagyság.

E) A vizsgafeladat megnevezése: Felfektetési rajz készítése ruhaipari tervező programmal

A vizsgafeladat ismertetése: Véletlenszerűen választott tétel alapján, női ruházati termék alkatrészeinek felfektetése a rendelkezésre bocsátott alapanyag felületi sajátosságainak megfelelően, a megrendelés figyelembe vételével

Grafis CAD ruhaipari program

Szabásminta készítésére és felfektetésére alkalmas, oktatási célra lett kifejlesztve a Németországban a Berlinben található HTW felsőoktatási intézményben. A német oktatási intézményekben a szakoktatástól a felsőoktatási intézményekig mindenhol megtalálható, mivel az egyetlen ruhaipari CAD szoftver, amely a kézi szerkesztés logikáján épül fel. A ruhaipari szabásminta alkatrészeket a program nem objektumként, hanem egymástól függő alkatrészként. Nem az objektum adatai kerülnek mentésre, hanem a szerkesztési lépések, ez oktatásnál nagyon fontos, mivel az elkészült szerkesztést lépésenként újra át lehet nézni, gyakorolni a problémás részeket. A diákok a Grafis CAD program logikájának elsajátításával olyan tudás birtokába kerülnek amelyet későbbiekben az digitális adatfeldolgozás során bármely ruhaipari területen alkalmazni tud. A szoftver szerkesztő és felkfektető modulokat foglal magában.

A program teljes egészében magyar nyelvű. A teljes verzió mellett egy ingyenesen elérhető gyakorló verzió is elérhető, így nagyban megkönnyítve a diákok számára a gyakorlás és felkészülést a szakmai órákra.

2. Alkatrészek beolvasása (digitalizálás)

Grafis CAD modul – PFP Photo szoftver

A papír alapú szabásminta beovasása, digitalizálására digitális tábla alkalmazható, amely kompatibilis a Grafis CAD programmal. Egy másik megoldás pedig a fényképről történő digitalizálása PFP Photo szoftverrel. A digitalizálás fénykép alapján történik, digitális fényképezőgéppel készült fotó alapján. Nagy előnye, hogy a digitalizáló táblához szükséges helyigény megszünik, és az adatok feldolgozása is kevesebb időt vesz igénybe.

3. A gyártmány műszaki dokumentációjának számítógépes feldolgozása.

Microsoft Word – szövegszerkesztő program.

Kiválóan alkalmas az előirásoknak megfelelő műszaki dokumentáció elkészítésére. A vektorgrafikus modellrajzok és a modell licsinyített alkatrész-rajzai egyszerűen, kiváló minőségben beilleszthetők a dokumentumba.

4. Ruházati termékek gyártmányrajzának készítése rajzprogrammal, fotó, modellrajz, leírás alapján (női szoknya, nadrág, blúz, ing, ruha, mellény, női kosztümkabát, férfizakó). Ruházati termékek műszaki leírásának számítógépes programmal való elkészítése.

Adobe Illustrator – vektorgrafikus rajzprogram

A műszaki dokumentációnak tartalmaznia kell modellrajzot, gyártmányrajzot. A műszaki rajzok pontos, precíz elkészítésére alkalmas eszköztárak biztosítják.

A tantárgy követelményeinek vonatkozásában ez azt jeleni, hogy a vizsgamunka mintáját papíralapon készíti el a tanuló 1:1 méretben, majd bedigitalizálja és felfekteti, a modellekhez tartozó dokumentáció ábráit pedig vektorgafikus programban a műszaki rajz előírásainak figyelembe vételével készíti el.

 

További információért illetve árajánlat kéréséhez, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Vélemény, hozzászólás?

Main Menu